A Sajtószabadság Központ rendszeres tevékenységét források hiányában megszüntette.
Home Page
Archívum
info@sajtoszabadsag.hu
English

 

 

 

 

 

<< Előző oldal

Július

Tizennyolc hallgatót vett fel az MTV Akadémia havi 80 ezer forintos ösztöndíjjal, miközben a Magyar Televízió több milliárdos állami támogatás mellett is létszámleépítésekre kényszerült. A tévé szóvivője szerint a hallgatók már mind diplomásak, idegen nyelvet beszélnek, illetve a képzés ideje alatt műsorokat készítenek.

Megszűnt a Békés Megyei Napló. A lap újságírói a MÚOSZ vezetéséhez fordultak, és jogi, pénzügyi segítséget kértek.

Július 4-én megbénította a főváros közlekedését egy engedély nélküli demonstráció. Tűntetők csoportja szállta meg reggel az Erzsébet híd budai hídfőjét, majd délutánra a Kossuth térre vonultak. A BRFK a rendbontókkal szemben indított eljárás keretében megpróbálja tisztázni azt is, hogy kik szervezték a demonstrációt. Ezen belül vizsgálják a Pannon Rádió szerepét, amely tudósításaiban burkoltan a törvénytelen tüntetés támogatására és a blokádban való részvételre buzdított.

"Veszélyben a sajtó" címmel jelent meg július 9-én egy írás a Magyar Nemzetben. Homa János fideszes képviselő szerint a Medgyessy-kormány el akarja lehetetleníteni a kormányétól eltérő véleményeket hangozztató médiumokat.

Távozott a Magyar Televíziótól Csermely Péter hírigazgató és Vitézy László, az "Aktuális" vezető rendezője, a köztévé egyik legnagyobb beszállítója. Csermely a rendszeres politikai támadásokkal indokolta lemondását. Várhatóan megszakad a Filmmúzeum és az MTV közötti kapcsolat is, ugyanis a köztévé az addigi kedvezményes tarifa helyett a hivatalos listaáron kínálja a műsorokat a nosztalgia-televíziónak.

Az RTL Klub és a tv2 cáfolta, hogy a polgári köröké lehet, miután Kerényi Imre, a Madách Színház igazgató-főrendezője az egri polgári körök demonstrációján bejelentette, hogy a médiaegyensúly érdekében megveszik az egyik országos kereskedelmi tévét.

Pert vesztett Dávid Ibolya az RTL Klubbal szemben. A politikusasszony a tamási szociálpoitikai ügyben elhangzottak miatt indította a pert, melyben közölték, hogy férje, aki közjegyzőként dolgozik, több olyan okiratot hitelesített, amelyeket tetőtér-beépítéshez nyújtott banki kölcsönök, szociálpolitikai támogatások kapcsán használtak fel az ott élők.

Bárdos András lett a tv2 "Jó estét Magyarország" című műsorának főszerkesztője.

A közelmúltban megszűntetett Békés Megyei Napló újságírói közül tizenheten soron kívül munkanélküli-segélyt kapnak a Magyar Újságírók Országos Szövetségétől.

Egy év után újra indult a Zuglói TV. A Label Videostúdió nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el a lehetőséget a zuglói önkormányzat által finanszírozott, de szakmailag független tévé működtetésére.

Bizonytalan helyzetbe került az In Média Kft, az MTV reklámidejének értékesítője, mert az ügyfélkapcsolati munka ellenére minden eddiginél kevesebb reklámbevételhez jutott az adó.

Az MTV pályázatot írt ki reklámidejének értékesítésére, azonban nem hirdettek győztest a közbeszerzési pályázaton. A két induló az In Média Kft, illetve az adMasters volt. Nem tudni, hogy a későbbiekben írnak-e ki újabb pályázatot.

Első fokon pert nyert Orbán Viktor a Magyar Hírlap, a Vasárnapi Blikk és a tv2 ellen. A bírósági eljárást a volt miniszter és felesége amiatt kezdeményezte, mert az említett médiumok Lévai Anikó és Orbán Viktor vagyonnyilatkozatával összefüggésben valótlan híreket tettek közzé. Az ítélet nem jogerős.

Az eddigieknél súlyosabb figyelmeztetést kapott a médiahatóságtól a Pannon Rádió, mivel a korábban kiszabott szankciók hatására sem változtatott egyoldalú hangvételén.

Felszámolás indult a Hírlapkiadó Rt ellen. Az 1949-ben alapított, s a rendszerváltásig pártvállalatként működő cég 150 millió forintra tehető tarozást gyűjtött össze.

Elkelt a Népszava. Az IBUSZ-csoport eladta részvényeinek 88 százalékát az elsősorban a külterületi reklámpiacon ismert és a Westel Press hírügynökségben is érdekelt ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft-nek. A kiadó kisebbségi tulajdonosa a Népszava Egyesület maradt.

A Jobboldali Ifjúsági Közösség (JOBBIK) az MSZP közsajtó-panaszvonalára reagálva olyan e-mail címet és postafiókot hozott létre, ahová az állampolgárok a közszolgálati médiumok, illetve a kereskedelmi csatornák közszolgálati műsoraival kapcsolatos véleményét várják.

A Magyar Televízióban lemondott Mendreczky Károly elnök, kihallgatták a köztévé korábbi elnökét, s távozott Csermely Péter hírigazgató. Kormányhoz közeli források szerint a hírigazgatói poszt várományosa Rudi Zoltán.

Ismét kaphat milliárdos gazdasági segélyt a várhatóan őszre csődhelyzetbe kerülő Magyar Televízió, ám előbb a köztévé vezetésének el kell készítenie egy racionalizálási tervet.

Változhat több tévécsatorna műsora azután, hogy hazánk tagja lesz az Európai Uniónak, mert a közszolgálati csatornák mellett valamennyi országos és körzeti (nagyjából 100 ezer főnél több emberhez eljutó) televízió köteles műsorideje több mint felét európai művekkel kitölteni.

Lovas István, a Magyar ATV "Sajtóklub pénteken" című műsorának vezetője szerint életveszélyesen megfenyegette Tasnádi Péter vállalkozó. Az ügy hátterében Lovas szerint az áll, hogy műsorában foglalkozott a vállalkozó személyével.

Távozásra szólította fel a médiahatóság vezetőjét, Körmendy-Ékes Juditot a testület szocialista tagja, Ladvánszky György, mert az elnök asszonyt a bíróság a Czeizel-perben bűnösnek találta, és nem jogerős ítéletben három hónapos, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Őszre ígérték, de minden bizonnyal később kezdi sugározni élő adását a magyar tematikus tévépaletta új darabja, a politikai hátszéllel rajtoló Hír Tv. A tévéalapítók egyelőre tárgyalnak, és arra készülnek, hogy megteremtik az InfoRádió tévés változatát. Az előkészületekkel Borókai Gábort, az Orbán-kormány szóvivőjét bízták meg.

Kiadót keres a nagy múltú, ám évek óta szünetelő Est Hírlap. A lapot a Kurír volt főszerkesztője, Szücs Gábor irányítaná.

A "Vasárnapi Újságnak" nincs helye a Magyar Rádióban, állította Gellért Kis Gábor, a közrádió kuratóriumi elnökségének egyik MSZP-s delegáltja, miután a médiahatóság ismét elmarasztalta az egyoldalú magazinműsort, s erről a kuratórium elnökségét sem a rádió elnöke, sem a kuratórium első embere nem tájékoztatta.

Ragáts Imre, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető alelnöke Rudi Zoltánt nevezte ki hírigazgatóvá, és átmeneti jelleggel megbízta a betöltetlen programigazgatói poszttal együtt járó feladatok ellátásával is.

Tolvaly Ferenc, a TV2-t működtető MTM-SBS Televízió Rt leköszönt vezérigazgatója Első Európai Befektetési és Fejlesztési Rt néven új céget alapított. A cég fő profilja az üzleti tanácsadás.


Augusztus

Mendreczky Károly 30 milliós végkielégítéssel távozott az MTV-ből, elődjét, Szabó László Zsoltot viszont járulékfizetési kötelezettség megszegésével gyanúsítja a rendőrség.

Tovább tart a vita a Magyar Rádió "Vasárnapi Újság" című műsora körül. A JOBBIK szerint az elmarasztaló határozat, mely szerintük a műsor ellen született politikai állásfoglalás, s különben sem jogerős.

Többen érdeklődtek a megüresedett tévéelnökségi poszt iránt, és a kiírás óta megvették a részletes pályázati űrlapot. A Népszabadság értesülése szerint az érdeklődők között van Szenes Andrea is.

Ragáts Imre, a Magyar Televízió ügyvezető elnöke csütörtökön (augusztus 1.) letiltotta a "+1 Éjjeli Menedék" című kulturális magazint, mivel - tájékoztatása szerint - Agárdi Gábor nyolcvanadik születésnapja miatt kényszerültek erre a lépésre. Többen azonban úgy vélték, hogy a cenzor dolgozott az MTV-ben, mivel a színművész születésnapja csak másnap lett volna, s akkor több műsor is foglalkozott a színésszel, míg a "+1 Éjjeli Menedék" Győriványi Ráth Györggyel foglalkozott volna.

Miközben ismét politikai viták kereszttüzébe került az MTV, nézettsége - az MTV tájékoztatása szerint - az elmúlt két hétben folyamatosan nőtt. A közlemény szerint az esti hírműsor közel kétszer annyi nézőt vonzott, mint korábban. Az MTV a déli műsorsávban továbbra is piacvezető, szórakoztató műsorai is megközelítik a kereskedelmi televíziók nézettségét, s az elmúlt két hétben a lakosság csaknem húsz százaléka választotta az esti főműsoridőben az m1 műsorait.

Vizsgálat indult a Magyar Nemzet ellen. A rendőrség feljelentés kiegészítés keretében vizsgálja, hogy történt-e államtitok-sértés, amikor a lap július 31-én és augusztus 1-én megjelent lapszámaiban a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumokat közzétette.

Felülvizsgálták a köztévé szerződéseit. Újhelyi István szerint milliárdos károkat okozott a Magyar Televízió elmúlt években folytatott gazdálkodása és a különböző szerződések megkötése.

Várhegyi Attila és Szalai Annamária (Fidesz-MPP) sajtótájékoztatót tartottak az MTV-ben végbemenő személyi változtatásokról, Rér Éva kulturális igazgatónőnek felmondtak, Siklósi Beatrixet szerkesztővé minősítették vissza, szabadságolták Horváth Szilárdot, "A Hét" főszerkesztőjét, és elmozdították Regős Zoltánt a "Ma reggel" éléről.

Pető Iván vizsgálatot indítványoz az MTV végkielégítései miatt, mert szerintenem csak Szabó László Zsolt, volt MTV-elnök károsította meg a köztévét, hanem Mendreczky Károly is, amikor a választások után 15 munkatársa végkielégítését a szerződések módosításával a duplájára emelte.

Megszűnt a Tőzsdei Kurír című bulvárlap. H. Bíró László lapigazgató hivatalosan annyit közölt: a lapot eladták, új tulajdonosa pedig nem kívánja megjelentetni.

Augusztus 12-én sajtótájékoztatót tartott a MIÉP, melyen bejelentették, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány. Győri Béla, a szervezet kurátora, s egyben a MIÉP szóvívője szerint azért kényszerültek erre a lépésre, mert Gidófalvy Attila, a Pannon Rádió ügyvezető igazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy augusztus 16-ig fejezzék be tevékenységüket a rádióban, mivel beszerezte a szükséges engedélyeket a Pannon új helyről történő sugárzásához. Győri Béla közölte, hogy ennek ellentmond a HIF tájékoztatása, miszerint a frekvenciakérelem elbírálása még csak vizsgálati stádiumban van. A két állítás közti ellentmondás szerinte korrupcióra utal.

Ugyanezen a napon tüntetést tartottak a Magyar Televízió Szabadság téri székháza előtt a szabad sajtóért. A tüntetésen több ezren gyűltek össze. A JOBBIK képviseletében Vona Gábor petíciót nyújtott át Újhelyi Istvánnak, az MSZP médiapolitikusának.

Az MTV cáfolja Rér Éva volt kulturális igazgató megjelent állítását, amely szerint az MTV-nél "immár másodszor kényszerítenek távozásra munkatársakat csupán azért, mert más a világképük, az ízlésük".

Lovas István sajtópert indít a Magyar ATV ellen, amennyiben a televízió nem teszi közzé helyreigazítási kérelmét. Az újságíró a csatorna vasárnap esti, "Összefüggések" című műsora miatt szándékozik peres eljárást indítani, amelyben Tasnádi Péter szidalmazta.

Augusztus közepén az MTV Közalapítvány kuratóriumának 16 tagja ismét kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását. A kurátorok megkérdőjelezték Ragáts Imre ügyvezető elnök kinevezését. Véleményük szerint Ragáts az elmúlt hetekben politikai tisztogatást hajtott végre a televízióban. A kurátorok kifogásolják azt is, hogy az MTV hírműsorai nem számoltak be az augusztus 12-i Szabadság téri tüntetésről.

Közleményt adott ki a JOBIK, melyben a Lovasi-Tasnádi ügyről foglal véleményt. Szerintük a magyar televíziózás történetében páratlan fenyegetésre került sor az ATV augusztus 11-i, vasárnap esti adásában. Megállapítják: "A csatorna lehetőséget adott Tasnádi Péternek, hogy válogatott rágalmait szórja az ATV legnézettebb műsorának vezetőjére, Lovas Istvánra."

Közös megegyezéssel, augusztus 15-től távozik Lakatos Pál, a "Vasárnapi Újság" egykori főszerkesztője a Magyar Rádiótól.
Magyar Sziget elnevezéssel programsorozatot indítottak jobboldali elkötelezettségű fiatalok. A programok keretében több előadás és kerekasztal-beszélgetés zajlott határon túli előadókkal.

Újra nyomoznak a Magyar Nemzet közlései miatt. A Népszava információi szerint a rendőrség feltehetően nyomozást rendelt a lap ügyében, mely újból Medgyesi Péter titkosszolgálati múltjával foglalkozó dokumentumokat tett közzé. Mint ismeretes, az újság több alkalommal is közölt olyan dokumentumokat, melyek a miniszterelnök ügynökmúltjával foglalkoznak. Titokszakértő bevonásával vizsgálták, hogy a közölt iratok közreadásával történt-e államtitoksértés, vagy megállapítható-e más bűncselekmény alapos gyanúja.

"Végveszélyben van a közszolgálatiság és a sajtószabadság" - jelentette ki Szalay Annamária fideszes képviselő az augusztus 22-én tartott sajtótájékoztatón. Ujhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint a Fidesz-MPP kormányzása idején nemzetközi sajtószakmai szervezetek tiltakoztak a sajtószabadság érdekében, az elmúlt hetekben pedig fideszes politikusok.

Orbán Viktor volt miniszterelnök kihallgatást kért Mádl Ferenc köztársasági elnöktől, mert megítélése szerint a magyar sajtó szabadságát sorozatos támadások érték, s súlyos helyzet alakult ki. Orbán azzal a kéréssel fordult a köztársasági elnökhöz, hogy "alkotmányos jogkörével élve vesse latba befolyását a törvényes viszonyok, a sajtó szabadságának helyreállítása érdekében".

Az ORTT véleményében elmarasztalta Meruk Józsefet, aki július 18-án a Budapest Televízióban nyilasnak minősítette a július 4-i tüntetőket.
Egy újabb polgári körös gyűlésen esett szó a sajtószabadságáról. Elek István, a Heti Válasz főszerkesztője elmondta, lapjuk veszteséges, mivel nincs elegendő hirdetésük, azonban pozitívumként említette, hogy 1998-hoz képest valamivel tagoltabb a sajtóstruktúra, hiszen újabb polgári hetilap kapható, illetve több regionális rádió adó sugározza a polgári értékeket.

A Magyar Televízió elnöki posztjára pályázott: Baló György, Fehér Anettka, Friderikusz Sándor, Siklósi Beatrix, Székely Ferenc Szenes Andrea és Szurdi Miklós.

Szeptemberben indul a tv2-n a "Nagy Testvér", míg az RTL Klubbon a "Való Világ" című reality show.

Megszűnik a "Dáridó" című műsor, mely sokáig a tv2 egyik legnépszerűbb műsora volt. A produkciót a gyengébb nézettségi mutatók miatt a teljes megújítás előtt álló kereskedelmi tévé új vezetősége vette le a képernyőről.

A Magyar Hírlap augusztus 24-i számában többoldalas írást olvashatunk, mely a Fidesz kormány alatti médiahelyzetet vizsgálja.

Orbán Viktor a Zalalövőn tartott polgári körök fórumán arról beszélt: létre kell hozni a második nyilvánosságot, hogy a polgári oldal mondanivalója mindennap eljusson az emberekhez. Véleménye szerint ma a polgári nyilvánosság jobb helyzetben van, mint az előző MSZP-s kormány idején, hiszen aki akarja, ma megtalálja a jobb oldal lapjait az írott sajtó piacán. Ugyanakkor súlyos veszélybe került a sajtószabadság, a nyomtatott és elektronikus sajtó kilencven százaléka baloldali értékeket követ.

Közleményt adott ki a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör, melyben leszögezi, hogy tiltakozik a sajtószabadság meggyalázása ellen, és követeli a közszolgálati rádiózás pártatlanságának biztosítását. A kör alapítói között van Orbán Viktor volt miniszterelnök, Martonyi János volt külügyminiszter is.

Lovas István bejelentette, hogy az ATV vezetője azonnali hatállyal betiltotta a "Sajtóklub pénteken" című műsort. Czikó Gábor vezérigazgató elmondta: a műsor folytatódik, viszont Lovas István helyett új műsorvezetőt keresnek. Ennek oka, hogy a legutóbbi adásban Lovas erkölcstelennek nevezte az ATV-t, sőt beolvasott a csatorna nevében egy közleményt, amely az újságíró saját véleményét tükrözte, s ezt a felhívás ellenére sem korrigálta a nyilvánosság előtt.

Augusztus 29-én a pesti Duna-parton a Petőfi szobornál tüntetést tart a Honfoglalás 2000 Egyesület - Nemzeti Sajtó Baráti Köre a sajtószabadságért és a "Vasárnapi Újság" ellen indított támadások miatt.

Augusztus 30-ára tüntetést szerveznek a polgári körök az MTV budapesti székháza elé, melyen a sajtószabadságért tüntetnek majd.

<< Előző oldal

1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002

Bemutatkozó - Programok - Archívum - Publikáciok - Linkajánló - Kapcsolat

info@sajtoszabadsag.hu