A Sajtószabadság Központ rendszeres tevékenységét források hiányában megszüntette.
Home Page
Archívum
info@sajtoszabadsag.hu
English

 

 

 

 

 

1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002

Napló 1998

1998 szeptemberében a miniszterelnök bejelenti, hogy a kormány helyreállítja az egyensúlyt a médiában, azaz megtöri a baloldali-liberális tartalmak állítólagos hegemóniáját és pozitívan diszkriminálja a jobboldali-konzervatív lapokat.

Októberben az állami tulajdonban lévő és a lapkiadásban is érdekelt Postabank beszünteti két veszteséges liberális újság, a Magyar Narancs és a Kurír finanszírozását, és a munkájuk önálló folytatására készülő szerkesztőségektől megvonja a címek használatának jogát. Az előbbi lap MaNcs néven működik tovább, az utóbbi azonban megszűnik. Ugyancsak októberben elmozdítják a Magyar Televízió hírszerkesztőségének vezető munkatársait, és új szerkesztőket neveznek ki.

Októberben és novemberben a nyomtatott sajtó több ízben is beszámol az ORTT Musorfigyelő és -elemző Szolgálatának empirikus vizsgálatainak eredményeiről. Ezek szerint az országos médiumok hírműsoraikban súlyuknál nagyobb arányban foglalkoznak a kormánnyal és a koalíciós pártokkal politikai: a hírek mintegy 80 százaléka róluk szól.

Decemberben a kormány bejelenti, hogy egyesíteni kívánja a Postabank révén állami tulajdonban álló, jobboldali-konzervatív Magyar Nemzetet a svájci Jürg Marquard által kiadott baloldali-liberális Magyar Hírlappal. A Magyar Hírlap tulajdonosa azonban nem fogadja el a kormány kétmilliárd forintos ajánlatát, és az elképzelés nem valósul meg (Vásárhelyi 1998b). Mivel azonban a lapegyesítés ötletét decemberben jelentik be - Kocsi Ilonának, a baloldali-liberális újság főszerkesztőjének a Nyilvánosság Klub ülésén tett bejelentése szerint - sok olvasó nem újítja meg a következő évre szóló előfizetését.

1998 - 1999 - 2000 - 2001 - 2002

Bemutatkozó - Programok - Archívum - Publikáciok - Linkajánló - Kapcsolat

info@sajtoszabadsag.hu